To «Nice n Easy» στον Πύργο Πειραιά «ατενίζει» ένα zero waste μέλλον

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς τον Πειραιά. Εδώ και 1,5 χρόνο, ωστόσο, έχει προστεθεί ένας επιπλέον λόγος και βρίσκεται ανάμεσα στους 22 ορόφους του Πύργου του Πειραιά.
Εκεί όπου έχουν «αποβιβαστεί», ήδη, γραφεία εταιρειών και γνωστά καταστήματα, από εμπορικά μέχρι εστιατόρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατευθυνθείς προς τον 3ο όροφο του κτιρίου. Έπειτα, θα βρεθείς στον ξεχωριστό χώρο του Nice n Easy, με την εκλεπτυσμένη κουζίνα και τη θέα στη θάλασσα.
Μία επίσκεψη στο «Nice n Easy» αρκεί για να καταλάβεις πως συνδυάζει φυσικά τη γαστρονομία υψηλού επιπέδου με τη βιωσιμότητα μέσα από καινοτόμες πράσινες πρακτικές. Ενδεικτικά, τα υπολείμματα καφέ χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στους κήπους του εστιατορίου, ενώ γίνεται επιστροφή των γυάλινων φιαλών και συλλογή των ανακυκλώσιμων, όπως και των αποβλήτων τροφίμων τα οποία απορρίπτονται στους ειδικούς καφέ κάδους. Όσον αφορά δε το γαστρονομικό κομμάτι, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τοπικότητα και την εποχικότητα των πρώτων υλών καθώς και στα βιολογικά προϊόντα.
Η βιωσιμότητα, λοιπόν, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το «Nice n Easy». Άλλωστε, διατρέχει κάθε πτυχή του Πύργου Πειραιά, του πρώτου βιοκλιματικού και ψηφιακού ουρανοξύστη της Ελλάδας, με το project του Nice n Easy Group να εναρμονίζεται με τις αρχές της, όντας μέλος του προγράμματος ZERO WASTE HORECA (και της online πλατφόρμας www.zerowastefuture.gr), που υλοποιείται από τον περιβαλλοντικό φορέα Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation, την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πάνω από 3.000 μέλη με έναν κοινό σκοπό
Το ZERO WASTE HORECA ξεκίνησε την πορεία του το 2018 και αφορά στον κλάδο της φιλοξενίας και καφεστίασης. Σήμερα, προσφέρει στα περισσότερα από 3.000 μέλη του από όλη την Ελλάδα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ανακυκλώνουν περισσότερα απορρίμματα, να εξοικονομούν νερό και ενέργεια και να κάνουν τις προμήθειές τους με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τα λειτουργικά τους έξοδα, συμβάλλοντας στην οικονομική τους ενδυνάμωση.

Παράλληλα, το πρόγραμμα καθοδηγεί και συμβουλεύει τα μέλη του βοηθώντας τα να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά:
Επιτυχής ανταπόκριση στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, μείωση του λειτουργικού κόστους ενώ, παράλληλα, μπορούν να προσελκύουν το ολοένα και αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό και να επενδύουν στη φήμη τους.

Τι άλλαξε για το «Nice n Easy» από τότε που έγινε μέλος του ZERO WASTE HORECA
Μιλώντας στο CNN Greece, ο Χρήστος Αθανασιάδης, συνιδιοκτήτης και συνιδρυτής του Nice n Easy Group, δηλώνει εμφατικά πως τα οφέλη από την ένταξη του «Nice n Easy» στο ZERO WASTE HORECA είναι ήδη ορατά: Μείωση απορριμμάτων, εξοικονόμηση νερού και βιώσιμες προμήθειες.
Ο συνιδιοκτήτης του Nice n Easy Group Μάνος Γαβράς προσθέτει πως υπάρχουν και οικονομικά οφέλη καθώς, εξοικονομώντας νερό και ρεύμα, «μπορούμε να κάνουμε τις προμήθειές μας με περισσότερο βιώσιμο τρόπο και έτσι είμαστε και πιο ανταγωνιστικοί». Γενικά, αυτό που άλλαξε για το «Nice n Easy» στον Πύργο Πειραιά από τη στιγμή που μπήκε στο πρόγραμμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι «η υπάρχουσα φιλοσοφία του ομίλου μας μπήκε κάτω από μια κοινή ομπρέλα όλων αυτών των βιώσιμων πρακτικών».

Μία από προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην αρχή ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού. Σε αυτήν την κατεύθυνση βοήθησαν, σύμφωνα με τον κ. Γαβρά, η συνεχής πληροφόρηση και ενημέρωση, καθώς και άλλες πρακτικές όπως οι σημάνσεις στους χώρους συλλογής απορριμμάτων.

Μία άλλη πρόκληση ήταν η εύρεση των σωστών προμηθευτών. «Όταν ξεκινήσαμε, πήραμε τα βουνά για να μπορέσουμε να βρούμε βιολογικούς παραγωγούς με sustainable προδιαγραφές, κάναμε πολύ μεγάλο κόπο, γιατί στην Ελλάδα ήταν και πολύ πίσω όλο αυτό το πρόγραμμα», συμπληρώνει ο κ. Αθανασιάδης.
Όσο για το τι κάνει το Nice n Easy ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές του ZERO WASTE HORECA, πέρα από την εκπαίδευση του προσωπικού και την τοποθέτηση σημάνσεων; Δίνει έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους, ενώ πλέον επιλέγει τους προμηθευτές του με κριτήρια την ποιότητα των προϊόντων, την τοπικότητα και τη βιολογική τους προέλευση.

Επιπλέον, ο κ. Αθανασιάδης στέκεται στη συμβολή της Coca-Cola στην Ελλάδα. «Μας παρέχει επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες, ενώ μας έχει βοηθήσει με την ανανέωση των ψυγείων νέας τεχνολογίας με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας», δηλώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει το γεγονός ότι μέσα από το ZERO WASTE HORECA, εκτός από το ότι εκπαιδεύει, προσφέρει πρόσβαση σε δωρεάν εργαλεία, ενώ προβάλλει τις επιχειρήσεις HoReCa που εστιάζουν στη βιωσιμότητα.

Πώς θα ήθελαν, όμως, οι άνθρωποι πίσω από το Nice n Easy να υποδεχτεί η τοπική κοινότητα αυτές τις zero waste πρωτοβουλίες του; «Θα θέλαμε οι πελάτες μας και η τοπική κοινωνία να αναγνωρίσουν αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε και να επισκέπτονται τους χώρους μας γνωρίζοντας ότι είμαστε μια επιχείρηση zero waste και να μας εμπιστεύονται γνωρίζοντας ακριβώς τι τρώνε και τι πίνουν. Να δει η τοπική κοινωνία τις καλές πρακτικές και να αποτελέσουμε και παράδειγμα για τις άλλες επιχειρήσεις HORECA ώστε να μπουν και άλλες επιχειρήσεις σε αυτό το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία».

Είναι γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να γίνει βιώσιμη, πόσο μάλλον zero waste, μία επιχείρηση. Ο κ. Γαβράς αναγνωρίζει πως «σίγουρα είναι μία δύσκολη αλλαγή λόγω συνήθειας πολλών δεκαετιών, αλλά μπορώ να πω ότι εμείς που το βιώνουμε και το έχουμε ξεκινήσει δεν νιώθουμε ότι είναι και τόσο δύσκολο. (…) Όταν αλλάξει η νοοτροπία, μετά είναι πολύ εύκολο. Γίνεται τρόπος ζωής και τρόπος λειτουργίας της επιχείρησής σου».

Άλλωστε, όπως τονίζει και ο κ. Γαβράς, «η στροφή των επιχειρήσεων του κλάδου προς τη βιωσιμότητα δεν είναι πλέον θέμα πολυτέλειας ή προσωπικής πεποίθησης του εκάστοτε επιχειρηματία. Θεωρώ ότι είναι μια κοινωνική ευθύνη». Μπορεί άραγε να διαφωνήσει κανείς σήμερα με αυτήν την άποψη;
#ZeroWasteHoReCa




